4.4 milyar yıllık magma okyanusunun kalıntıları ortaya çıktı

York Üniversitesi’nden Yapılan Araştırma, Gezegenin Manto Katmanında 4.4 Milyar Yıl Öncesine Ait Magma Denizlerini Ortaya Çıkardı

Toronto’daki York Üniversitesi’nden gezegen fizikçisi Charles-Édouard Boukaré liderliğinde yürütülen bir araştırma, derin mantoda her zaman bir magma denizi oluştuğunu, gezegenin kristalleşmesinin nereden başladığına bakılmaksızın ortaya koydu. Bu erimiş yapı, günümüzde mantoda sismik dalgaların yavaş geçtiği gizemli “büyük düşük kayma hızına sahip bölgeler” (LLVP) olarak bilinen anormallikleri açıklayabilir. Bu bölgelerin, okyanus kabuklarının kalıntıları mı yoksa 4.4 milyar yıl öncesine ait magma denizleri mi olduğu uzun süredir tartışma konusu olmuştur.

Boukaré, elde edilen bulguların Dünya’nın geçmişi hakkındaki anlayışımızı büyük ölçüde değiştirebileceğini belirtti ve “Bu, çekirdek ile manto arasındaki ısı iletimini etkileyebilir. Hatta tektonik plakaların konumunu bile değiştirebilir” ifadelerini kullandı.

Yeni model, jeokimyasal verilerle sismik ölçümleri bir araya getirerek Dünya’nın katılaşma sürecini simüle etti. Özellikle bazı iz elementlerin magmada kalma eğilimleri, mantonun ne zaman ve nasıl katılaştığını anlamak için kritik rol oynadı.

Model, yüzeyde ince bir katı kabuğun oluşup daha sonra mantonun derinliklerine batmasıyla başlayan sürecin, demir oksit açısından zengin ve düşük erime noktasına sahip katıların tekrar eriyerek mantonun dibinde kalıcı bir eriyik bölge oluşturduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, bu magma denizinin gezegenin bugünkü davranışlarını bile etkileyebilecek kadar derin bir “hafıza” taşıdığını vurguluyor. Boukaré, “Eğer gezegenin ilk koşullarını anlayabilirsek, zaman içinde nasıl evrileceğini de tahmin edebiliriz” diyor.

Bir sonraki aşamada, modelin daha fazla iz element ile geliştirilmesi planlanıyor. Ayrıca, benzer bir senaryonun Mars gibi diğer kayalık gezegenlerde de geçerli olup olmadığını araştırmak da bilim insanlarının gündeminde. Boukaré’ye göre, bu “magma okyanusu” sadece Dünya’ya özgü bir olgu olmayabilir.

Related Posts

Bilim insanları dilin haritasını çıkardı

Araştırmacılar, canımızın nasıl tatlı çektiğini anlamanın obeziteyle mücadeleye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Windows ve macOS’e rakip geliyor! Huawei PC için HarmonOS’i duyurdu

Telefon ve tablet modellerinde kendi arayüzünü kullanan firma, bilgisayar işletim sistemi için sürpriz bir duyuruya imza attı. HarmonyOS işletim sisteminin bilgisayar sürümü geliyor.

Google, “teknoloji iyidir” filmleri çekecek!

Arama devi, teknoloji ürünlerinin pozitif yönlerini öne çıkaracak film ve tv dizileri peşinde

Pinterest’te yeni dönem başlıyor

Pinterest, kullanıcıların resimler üzerinden arama yapmalarını sağlayan görsel arama özelliğini yeni AI destekli özelliklerle güçlendiriyor. Yeni araçlar, aramaları daha hassas hale getirirken görsel aramanın Pinterest’in her köşesinde daha …

İnce yapılı iPhone 17 Air için Apple’ın planları var

Apple, yeni bir tasarımla sunmayı planladığı iPhone 17 Air modeli için yeni bir iddia ortaya atıldı. Telefonun bataryası 1 günü çıkartamayacak.

İskoçya’da düşük frekanslı uğultunun gizemi nedir?

İskoçya’da Lewis Adası’nda duyulan 50 Hz uğultusu gündeme oturdu. Ada halkının uyku düzenini altüst eden bu gizemli sesin kaynağı, bir türlü bulunamıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir