‘Zirve’ yolcusu şefleri yetiştiriyor

Zirvenin Şefleri Programı Ağrı Lezzetlerini Türk Mutfağına Kazandırıyor

Ozan Ömer Kadüker / Ağrı – Ağrı’da İbrahim Çeçen Vakfı ve IC Holding Turizm Grubu iş birliğiyle düzenlenen ‘Zirvenin Şefleri’ programı, Ağrı lezzetlerini Türk mutfağına, Ağrılı genç şefleri de gastronomi dünyasına kazandırıyor…

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerine yönelik hazırlanan program, Anadolu’nun zengin mutfak mirasını yaşatacak nitelikli şefler yetiştirmeyi hedefliyor. Gençlere profesyonel mutfaklarda uygulamalı eğitimler sunan ‘Zirvenin Şefleri’ programı, aynı zamanda öğrencilere mesleki gelişim, yaz dönemi çalışmaları, staj ve kalıcı istihdam fırsatları da sağlıyor.

‘Yüzde 60’ı Kadın’

Programı başarıyla tamamlayan öğrencilerin mezuniyet sertifikalarını aldığı törende konuşan İbrahim Çeçen Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Günseli Çeçen, “Nitelikli eğitimi kalıcı eserlerle destekliyor, ‘Dayanışmacı Filantropi’ yaklaşımımızla kapsayıcı ve sürdürülebilir bir etki oluşturmayı hedefliyoruz. ‘Zirvenin Şefleri’ programıyla da imkânların sınırlı olduğu bu coğrafyada gençlere eşitlik temelli bir gelecek sunmayı amaçlıyoruz” dedi.

Programın mutfağa gönül veren gençlere sadece bir meslek değil, aynı zamanda bir kimlik ve yaşam vizyonu da kazandırdığına dikkat çeken Çeçen, “Program kültürel mirasımızı koruyarak geleceğe taşıma konusunda da güçlü bir toplumsal dönüşümün öncüsü. Katılımcıların yüzde 60’ının kadın öğrencilerden oluşması kırsal ve geleneksel yapının hâkim olduğu bir bölgede toplumsal cinsiyet eşitliği açısından da son derece kıymetli” diye konuştu.

‘Zirvenin Şefleri’ programını tamamlayan öğrenciler mezuniyet sertifikalarını aldı.

350 Genç Şefe Eğitim

Proje kapsamında 500 metrekarelik ‘Gastronomi ve Mutfak Sanatları Uygulama Laboratuvarı’ öğrencilere hem teknik beceri hem de sahaya dayalı pratik deneyim kazandırıyor. Bugüne kadar IC Turizm Grubu’ndan 15 şefin gönüllü olarak katkı sunduğu program, 2023 yılından bu yana 350 öğrenciye ulaştı. Öğrencilere eğitim veren IC Green Palace Şefi Faik Çiftçioğlu, mutfağın yüksek standartlara sahip olduğunu ve projenin öğrencilere teknik beceri edinmelerinin yanı sıra vizyon kazanmalarında da etkili olduğunu söyledi. Ayrıca Çiftçioğlu, 9’u kadrolu 8’i stajyer olmak üzere toplam 17 öğrenciyi bu yıl istihdam edeceklerini de aktardı.

Yüzde 100 Doluluğa Ulaştı

Proje, AİÇÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüne olan ilgiyi de artırdı. Projenin hayata geçmesinin ardından tercihini gastronomi bölümü yönünde kullanan öğrenci sayısında dikkat çekici bir artış kaydedildi. Bölüm yüzde 100 doluluğa ulaştı. Programa katılan öğrenciler, mesleki anlamda büyük ilerleme kaydettiklerini belirtirken teori ve pratiği birleştiren programın katkılarını şöyle anlattılar:

  • Bahar Bağdu: “Program boyunca şeflerle her alanda atölyeler yaptık. Sektörden profesyonellerin gelmesi bize deneyim ve tecrübe katıyor. Ayrıca program sayesinde staj da yaptım. Hem teorik hem pratik alanda kendimi geliştirdim.”
  • Caner Arslan: “Bölgede bu büyüklükte ve kalitede bir mutfak hiçbir yerde yok. Ayrıca aldığımız eğitimlerin iyi bir şef olmak için bize katkısı çok büyük oldu. Otellerde istihdam ve staj imkânı da projenin katkılarından.”

Related Posts

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi haziranda 51 oldu

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi haziranda 51 olarak gerçekleşti.

CHP’li Zeybek’ten hükümete ekonomi eleştirisi: ‘Düzelecek diyorlardı…’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, dış ticaret açığı ve artan tarım ithalatı verilerini sert sözlerle eleştirdi. “İthalat azalacak, dış denge düzelecek diyorlardı… Dış ticarette açık patladı” ifadelerini kullandı.

Emeklilerin zamlı maaşı erken yatacak! İşte ödeme takvimi

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra milyonlarca memur ve emeklinin beklediği maaş zamları belli oldu. Temmuz ayında zamlı maaşların ne zaman yatırılacağı da belli oldu. Çalışan memurların zamlı maaşları, her zaman olduğu gibi 15 …

Bekarlara şok! Ek vergi alınacak

Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski, başkent Üsküp’te düzenlenen “Demografik Eğilimler, Zorluklar ve Olası Çözümler–Demografik Dirençlilik İçin Stratejik Belgelerin Geliştirilmesi” başlıklı etkinlikte, ülkenin karşı karşıya olduğu nüfus …

⁠MÜSİAD Genel Başkanı Özdemir faiz indirimi mesajı: Düşüş bekliyoruz

MÜSİAD Genel Başkanı Özdemir, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) uyguladığı politika faizine ilişkin, “Özellikle temmuz ayında çok ciddi bir anlam ifade eden bir düşüş bekliyoruz. Belki 350-400 kadar bir düşüş gelmesini bekliyoruz.” dedi.

Kredi kartı ile altın alanlar dikkat! Para veya hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz

Nakit ihtiyacını kredi kartı ile altın alıp onu yeniden paraya çevirenler bankaların ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın radarına girdi. Özellikle kart borcunu ödemeyenlerin ‘kasten dolandırıcılık’la suçlanabileceğini belirten hukukçular uyardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir