Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Haziranda Durdu
Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin haziran ayı sonuçları açıklandı.
Endekste eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşme, 50’nin altındaki değerler ise bozulma olduğunu gösteriyor.
Mayısta 51 puan alan İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi haziranda da aynı seviyede kaldı ve 18. ay üst üste eşik değerin üzerinde yer aldı.
Haziran ayında Türk imalat sektörünün en büyük 10 ihracat pazarından Birleşik Arap Emirlikleri’nin ekonomik aktivitesinde güçlü genişleme yaşandı. Suudi Arabistan ve Kuveyt’te de artış gözlemlenirken, Katar’da büyüme yeniden başladı. Lübnan ve Mısır ise daralmaya devam etti.
ABD’de üretim hacmi yaklaşık %6 artışla bir önceki aya paralel devam etti. Avrupa ülkelerinde de ekonomik aktivite arttı; Almanya ve Birleşik Krallık genişleme bölgesine geçerken İtalya, İspanya ve Hollanda’da büyüme devam etti.
Anketin negatif gelişmesi ise Türk imalat sektörü ihracatının en büyük pazarları Fransa ve Romanya’da üretimdeki azalmaya işaret etti.
Üretim Artışı Hindistan’da En Güçlü
Rusya’da ekonomik aktivite son 4 ayda üçüncü kez zayıflarken, en yüksek düşüşün son 2,5 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleştiği görüldü.
Anket kapsamında Hindistan’da en güçlü üretim artışı kaydedilirken, Polonya’da üretim Kasım 2022’den bu yana en sert şekilde daraldı.
“Temmuz Verileri Kritik Olacak”
S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, küresel ekonomiyi olumsuz etkileyen ticaret gerilimlerine dikkat çekerek, Türkiye’nin önemli ihracat pazarlarında ekonomik iyileşmenin firmalara yeni iş fırsatları sunduğunu belirtti.
Harker, ABD’nin gümrük vergileri için belirlediği 90 günlük erteleme sürecinin sonuna gelinirken, temmuz verilerinin dinamikleri nasıl değiştireceğini göstereceğini vurgulayarak, “Temmuz verileri oldukça kritik olacak.” dedi.