Çoruh Nehri Barajları Ekonomiye 148 Milyar TL Katkı Sağladı

Çoruh Nehri’nde Elektrik Üreten Barajlar Milli Ekonomiye 148 Milyar TL Katkı Sağladı

Türkiye’nin en hızlı akan Çoruh Nehri üzerinde faaliyet gösteren ve ‘Çoruh’un gerdanlıkları’ olarak adlandırılan Yusufeli, Deriner, Muratlı, Artvin ve Borçka barajları, işletmeye alındıktan bugüne kadar 55 milyar kilovatsaate yakın enerji üreterek, milli ekonomiye 148 milyar TL katkı sağladı. Çoruh Nehri’nin kot farkından yararlanarak elektrik üretimine devam eden barajlar, Artvin Valisi Turan Ergün’e göre suyu son damlasına kadar kullanıyor ve her damla su 5 defa kullanılarak elektrik üretiyor.

Çoruh Nehri Doğu Karadeniz Bölgesinin Elektrik İhtiyacını Karşılıyor

Bayburt’taki Mescit Dağları’ndan doğup, Gürcistan’ın Batum ilinden Karadeniz’e dökülen Çoruh Nehri, Türkiye’nin en hızlı akan nehri olup, üzerine inşa edilen barajlarla Doğu Karadeniz Bölgesi’nin yanı sıra Türkiye’nin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Barajlar, enerji üretimiyle ülke ekonomisine önemli katkı sağlarken, Çoruh Vadisi’ndeki kot farkı sayesinde aynı su 5 kez elektrik üretiminde kullanılabiliyor. Toplamda 55 milyar kilovatsaate yakın enerji üreten barajlar, Türkiye ekonomisine yaklaşık 148 milyar TL katkı sağlamıştır.

5 barajın yer aldığı Artvin’den konuşan Vali Ergün, barajların turistlerin ilgisini çektiğini belirterek, bölgedeki baraj turizmini doğa turizmine katmayı hedeflediklerini söyledi. Yusufeli Barajı’nın 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek 5. barajı olduğunu belirten Vali Ergün, Deriner Barajı’nın da Türkiye’nin en yüksek 2. barajı olduğunu vurgulayarak, bu barajların özellikle yerli turistlerin ilgisini çektiğini aktardı. Deriner Barajı’nda bulunan baraj müzesi ve barajlar hakkındaki teknik bilgilerin yer aldığı gösterimlerle turistlere bilgi verildiğini belirtti.

Related Posts

Muş’ta Kaz Yetiştiriciliği Projesi Başladı

Bulanık’ta kaz yetiştiriciliği projesi kapsamında kaz palazları dağıtıldı, eğitim verildi.

Kayseri’de Mobilya Fabrikasında Yangın

Kayseri OSB’deki bir mobilya fabrikasında çıkan yangına itfaiye ve TOMA ekipleri müdahale ediyor.

Cengiz İnşaat Hırvatistan’a da el attı: 1 milyar euroluk teklif

Cengiz İnşaat rotayı Hırvatistan’a çevirdi. Hırvatistan’da Dugo Selo-Novska demiryolu hattının yeniden inşasının yaklaşık 620 milyon euroya mal olması bekleniyor. Projeye en düşük teklifi 677 milyon euro ile Hindistan merkezli Afcons Infrastructure verirken, Doğuş ve Cengiz İnşaat’ın ise yaklaşık 1 milyar euroluk teklif sunduğu belirtildi.

Doların patronuna soruşturma başvurusu

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Anna Paulina Luna, Donald Trump’ın uzun süredir hedefe koyduğu ve yetkisi olmadığı halde görevden almakla tehdit ettiği ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’a soruşturma başvurusu yaptı. Luna, Adalet Bakanlığı …

Türkiye’nin 19 yıllık inşaat devi iflasın pençesinde. Bugüne kadar 84 projeyi tamamladı. 3 bin firmaya iş imkanı sunuyor

Bursa merkezli Atış Yapı, ekonomik zorluklar nedeniyle konkordato talep etti. 19 yıllık inşaat devi, yeniden yapılanmayla güçlenmeyi hedefliyor, paydaşlarına şeffaflık ve güven vadediyor. Bursa’nın önde gelen inşaat ve gayrimenkul …

Bozcaada’da Yaz Yoğunluğu Yüzde 100 Arttı

Bozcaada’da yaz mevsimiyle birlikte insan yoğunluğu arttı, emniyet güçleri takviye edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir