Bangladeş’te hayat durdu… Başbakan ordudan yardım istedi

Bangladeş’te, 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamu sektöründe kontenjan ayrılması kararına karşı başlayan protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 32’ye yükseldi, yüzlerce kişi yaralandı. 

Protestolar sürerken çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu göstericiler, ülke genelinde “hayatı durdurma eylemi” başlattı.

Olaylarda dün devlet televizyonu BTV’nin binası ateşe verildi. BTV İdare Müdürü Ruhul Amin Bangla, göstericilerin “zemin kattaki garaj dahil çeşitli odaları ateş verdiğini ve içeride mahsur kalan insanlar olduğunu” söyledi. 

‘BU ARTIK BİR SAVAŞ’

Eylemler nedeniyle birçok televizyon kanalı ve haber sitesinde yayının durduğu, iletişimde de büyük aksamalar olduğu kaydedildi.

Başbakanlık, Merkez Bankası ve emniyetin internet siteleri de hacklendi. Ekranlarda paylaşılan mesajlarda “Bu artık protesto değil bir savaş” ifadeleri dikkat çekti.

Bugünkü gösterilerde de polisle eylemciler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Polis, gösterileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Başbakan Şeyh Hasina’nın olayları bastırmak için ordudan yardım istediği kaydedildi.

Birçok analiste göre olaylar “kamuda kontenjan” kriziyle patlak verse de ülkedeki ekonomik gidişat, yüksek enflasyon ve işsizliğe tepki özellikle gençleri sokağa dökmüş durumda.

KAMU KONTENJANI TARTIŞMASI

Bangladeş’te kamuda işe giriş pozisyonlarının yüzde 56’sı belirli demografik gruplar ve sınıflar için ayrılırken, bunun yüzde 30’u, 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerini kapsıyor. 

Söz konusu kontenjanlar, ülke çapındaki protestolar üzerine 2018’de kaldırılmıştı. Yüksek Mahkemenin, geçen ay kontenjan sisteminin yeniden uygulanması kararı almasının ardından protestolar başlamıştı. 

Bangladeş Yüksek Öğretim Kurumu, “öğrencileri korumak amacıyla tüm devlet ve özel üniversitelerin bir sonraki duyuruya kadar kapatılmasını” istemişti. Protestoların düzenlendiği Dakka Üniversitesi dahil ülkedeki bazı üniversiteler, süresiz olarak kurumlarının kapatıldığını duyurmuştu. Üniversitelerin kapatılması kararına rağmen öğrenciler, okulları terk etmeyi reddetmişti. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir