Kayseri’de Tarımda Çiftçi Sayısı Arttı

Kayseri’de Çiftçi Kayıt Sistemine Kayıtlı Üretici Sayısı Arttı

Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, ekili tarım arazisi yüzde 21,69 artan kentte, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı üretici sayısının 32 bine ulaştığını açıkladı. Saklav, Talas ilçesi Başakpınar Mahallesi’nde devam eden hububat hasadı sırasında yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) geçen yılki verilerine göre, Kayseri’nin ekili alan büyüklüğü ile tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin üretiminde beşinci, 24 farklı ürünle ilk 10’un içerisinde yer aldığını belirtti.

Saklav, “2 yıl öncesine baktığımızda çiftçi kayıt sistemimizde 28 bin çiftçi varken bugün 32 bin çiftçi kaydına ulaştık. Kayıtlı ekili alanımızda yüzde 21,69 artışla 355 bin hektardan 432 bin hektara ulaştık. Hem alan bazında hem de çiftçi sayısında artış gösterdik.” dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisinin geçen yılki raporuna göre, 71 milyon dolarlık tarımsal ihracat gerçekleştirdiklerini hatırlatan Saklav, bu yıl 100 milyon doları geçme hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Saklav, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan desteklerin üreticilere büyük katkılar sunduğunu vurgulayarak, çiftçilere geçen yıl 1,6 milyar lira nakdi bitkisel üretim desteği ödemesi yapıldığını belirtti. “Sayın Bakanımız İbrahim Yumaklı’nın talimatlarıyla faaliyete geçen tarımsal üretim planlaması kapsamında, bitkisel üretim planlaması da hayata geçti. Bunun en önemli dayanağı olan yeni destekleme modelimiz de faaliyete geçti. Bunu da ekim sezonundan önce açıklamıştık ve şu an da bu modele göre üreticilere alan bazında destekleme yapacağız. Temel destek ve planlı üretim olarak hububat alanında 634 TL destek ödeyeceğiz. Sertifikalı tohum desteği olarak 122 lira, organik gübre desteği 51 TL olmak üzere 1 dekar için 807 TL ödeyeceğiz ve destekleri 3 kat artırdık.” açıklamasında bulundu.

Saklav, geçen yılı aspir, çerezlik kabak, kimyon ve çavdar üretimini Türkiye’de birinci, çerezlik ayçiçeğinde ve patateste ikinci, şeker pancarında üçüncü ve elmada da beşinci sırada bitirdiklerini belirtti. Toprağın kıymetini bilen ve üretimden vazgeçmeyen tüm çiftçilere bereketli bir sezon dileyen Saklav, yeni projeler ve desteklemelerle her zaman çiftçilerin yanlarında olduklarını söyledi.

Saklav, hasatların 83 teknik personelle oluşturdukları 17 ekibin kontrollünde yapıldığını, denetimlerde ise biçerdöverlerin operatör belgelerini, yangın tüpü olup olmadığını ve dane kayıplarına bakıldığını belirtti.

Related Posts

Fidanla Hatıra Ormanı Projesi

UTSO, özel günlerde çiçek yerine fidan dikerek hatıra ormanı oluşturacak. Yangınlara karşı duyarlılık.

Ekonomistler, işverenlerin yeni kısa çalışma ödeneği taleplerini yorumladı: Kriz derinleşiyor

Sektörel sorunların arttığı dönemde iş dünyasının temsilcileri, pandemi döneminde yoğun kullanılan Kısa Çalışma Ödeneği’nin yeniden uygulanmasını talep etti. Uzmanlar ise bu talebin işten çıkarma dalgasının habercisi olduğunu ve işçilerin işsizlik ile KÇÖ arasında tercih yapmak zorunda kalabileceğini belirtiyor.

TÜİK ve bakanlık açıkladı: Enerji ithalatı faturası haziranda 0,8 arttı

Türkiye’nin enerji ithalatı için ödediği tutar, haziranda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,8 artarak 4 milyar 592 milyon 707 bin dolar oldu.

ATM’de bu yazıyla karşılaşırsanız sakın para çekmeyin: Hesabınız anında sıfırlanıyor

Bankaların sunduğu QR kodla para çekme hizmeti, dolandırıcıların yeni hedefi oldu. ATM ekranında bu yazıyı görüyorsanız işlem yapmadan önce iki kez düşünün! İşte sahte QR kod tuzağına karşı bilmeniz gerekenler…

Belçika ekonomisi yedinci çeyrekte de büyüdü

Belçika’nın gayrisafi yurt içi hasılası (GSYİH), 2025 yılının Nisan-Haziran döneminde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 oranında arttı. Bu oran, 2025’in ilk çeyreğindeki yüzde 0,4’lük büyümenin altında kalsa da, ekonomide istikrar sinyali verdi …

Michelin Rehberi’nde Kapadokya lezzetleri: Anadolu mutfağı dünya sahnesinde

İstanbul, İzmir ve Muğla’nın ardından Kapadokya da Michelin Rehberi’nin 2026 seçkisine dahil edildi. UNESCO mirası bölge, tandırdan güvece uzanan yerel lezzetleriyle uluslararası gastronomi arenasına adım atıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir