Şimşek ‘belirsizliklerin etkisi geçici’ dedi ama enflasyon kalıcı: Kaç yıl oldu tek haneli göremedik!

Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’nda Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten Tarım Destek Açıklamaları

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’nda çiftçilere yönelik destek çalışmalarını anlattı.

Erdoğan’ın tarıma yönelik destek planlarını açıkladığı etkinlikte konuşan Bakan Şimşek, gıda arzının güvence altına alınmasının kritik önemde olduğunu vurgulayarak, “Bütçemizde tarımdan en büyük payı ayırıyoruz. 2025 bütçesinden çiftçilere sağlanacak 706 milyar TL’lik destek için kaynak ayırdık. Ziraat Bankası aracılığıyla çiftçilere kolay erişim imkanı sağlayan krediler de önemli bir destek kalemini oluşturuyor. 2025 yılı itibarıyla, 1,2 milyon çiftçimize 700 milyar TL’yi aşkın sübvansiyonlu kredi veriyoruz. Hazine olarak bu kredilerin yüzde 70’lik faizini karşılıyoruz. Bu sayede finansmana erişim konusunda çiftçilerimize önemli destek sağlıyoruz. Aynı şekilde esnaflarımıza da güçlü destek veriyoruz. Esnafın kullandığı kredinin yarısını devlet olarak üstleniyoruz. İhracatçılarımızın kullandığı kredilerin maliyetlerinin büyük bir kısmını da biz karşılıyoruz.” dedi.

Bakan Şimşek, tarıma sağlanan desteklerin sadece finansmanla sınırlı olmadığını belirterek, yem ve gübre gibi temel girdi kalemlerinde KDV’nin tamamen kaldırılmasının sadece bu yılki maliyetinin 115 milyar TL olduğunu ifade etti.

Ayrıca, Bakan Şimşek, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında yaptıkları sigorta poliçelerini de anlatarak, “Afetlere karşı tarımın sigortalanması gerekiyor. Bu sigorta için devlet olarak yaptığımız prim ödemelerin yüzde 70’ini üstleniyoruz. Ancak ne yazık ki çiftçilerimizin sadece yüzde 30’u bu sigortadan yararlanıyor. Bu nedenle daha fazla çiftçimizin özellikle iklim değişikliği riski altında bu sigortaları yaptırması önemli olacaktır.” açıklamasında bulundu.

Enflasyon ve Ekonomik Durum

Bakan Şimşek, OVP’nin ekonomik aktiviteler üzerindeki olumlu etkilerini vurgularken, enflasyonla mücadelede gelinen noktada iyileşmenin olduğunu söyledi. “Geçen yıldan bu yana süregelen bir enflasyon gerilemesi var, mayıs ayı itibarıyla yıllık enflasyon son 3,5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Temel mallarda enflasyon yüzde 20’ye kadar düştü. Toplam enflasyon yaklaşık yüzde 35 civarında seyrediyor ve yıl sonunda yüzde 20’ler seviyesinde kapatacağımıza inanıyoruz. Temel mallar ve birçok üründe yıllık enflasyon ise 10’lu rakamlara gerileyecek” açıklamasında bulundu.

Bununla birlikte, ekonomik beklentilere de değinen Bakan Şimşek, halkın enflasyon beklentilerinde bir iyileşme gözlendiğini aktardı ve “Artık vatandaşlarımız da bu konuda umutlanmaya başladı. Ancak enflasyonla mücadelemiz sadece para ve maliye politikalarıyla sınırlı değil. Özellikle deprem bölgelerinde konut arzını artırarak, enflasyonun temel unsurlarından biri olan kira maliyetlerini azaltmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda sosyal konut politikalarına büyük önem veriyoruz.” şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek, tarımda sulama ve toplulaştırma projelerine odaklanarak gıda arzını artırdıklarını belirtti. “Enerji dönüşümü de önceliğimiz, çünkü enerji önemli bir girdi. Hanelerin elektriğinin yüzde 55’ini, doğal gazın ise yüzde 65’ini devlet olarak sübvanse ediyoruz. Uyguladığımız politikalar sayesinde dış ticaret dengesinde önemli gelişmeler kaydediyoruz. Cari açığı büyük ölçüde azaltarak, milli gelire oran olarak yüzde 1 ile 1,5 arasına düşürdük. Bu da ekonomimizin şoklara karşı direncini artırıyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bakan, Türkiye’nin bölgede yaşanan savaşlar ve ticaret savaşlarının da etkisiyle son dönemde zorlu bir süreçten geçtiğini belirterek, ülkenin bu süreci başarıyla yönetebildiğini ifade etti.

Ekonomik Gelecek ve Hedefler

Son olarak konuşmasında Türkiye’nin ekonomik hedefleri ve geleceğine yönelik planları paylaşan Bakan Şimşek, küresel belirsizlikler ve talep azalışları gibi geçici etkenlerin ekonomik aktivite üzerinde kısa süreli etkiler yarattığını belirtti. “Hedefimiz Türkiye’nin sürdürülebilir yüksek büyüme ile yollarına devam etmesidir. Ekonomimizi sanayide dönüşüm, tarımda dönüşüm, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm üzerinden güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Bu sayede orta ve uzun vadede cari fazlaya geçmeyi hedefliyoruz. Ekonomimizi şoklara karşı daha dayanıklı hale getirerek, güçlendireceğimize inanıyoruz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Related Posts

Ticaret anlaşmaları piyasaları coşturdu: Trump’tan yeni hamle! (30 Haziran 2025)

ABD yönetiminin korumacı ticaret politikası kapsamında getirdiği ve daha sonra ertelediği karşılıklılık esaslı tarifelerin 9 Temmuz’da dolacak erteleme süresi öncesi ABD’nin birçok ticaret partneriyle anlaşmaya varacağına yönelik beklentiler …

Yoksa Çin’in BYD’si sıkıntıda mı?

Yıllardır Çin’in en büyük otomobil üreticisinin büyümesi neredeyse durdurulamazdı. BYD, 2024’te 4,27 milyondan fazla araç satarak, önemli yıllık büyümeyle dünyanın altıncı büyük otomobil üreticisi oldu. Ancak 2025’e kadar 5,5 milyon araçlık iddialı …

Bakan Işıkhan’dan kamu çalışanlarıyla ilgili açıklama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu çalışanlarının yaşadığı ve “çözülemez” denilen sorunları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde çözüme kavuşturduklarını belirtti.

Rasim Ozan Kütahyalı, ‘Kurultay Davası ertelenecek’ dedi: Borsa yükseldi, bankacılık endeksi puan arttırdı

Rasim Ozan Kütahyalı, ‘Kurultay Davası ertelenecek’ dedi: Borsa yükseldi, bankacılık endeksi puan arttırdı

TÜİK açıkladı: Otomobil üretimi düştü, beton üretimi arttı

TÜİK’in Yıllık Sanayi Ürün İstatistikleri 2024 verilerine göre, ülkede 2023 yılında 1 milyon 204 bin olan otomobil üretimi 1 milyon 169 bine gerilerken, 280 milyon 589 bin ton olan hazır beton üretimi 2024 yılında 301 milyon 519 bine yükseldi.

Güven endeksi, reel kesim, perakende ve inşaatta düştü

Güven endeksi, reel kesim, perakende ve inşaatta düştü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir